Napapiirin oma Grand desing

Raksaviikkojen laskemisen taidan jo lopettaa, en pysy enää perässä. No toukokuun lopusta, jolloin maatöitä tehtiin, tähän päivään on kulunut 12 viikkoa. Toisilla työmailla tässä vaiheessa voitaisiin jo vedellä sähköjä, mutta ei meillä. Eihän meillä tehdä töitä raksalla edes joka viikko. Tämä on oma valinta. Aikataulumme on todella l ö y s ä. Vastaavaa mestaria etsiessä puheeksi tuli, että projektin olisi hyvä olla valmiina vaikka puolentoistavuoden päästä. Jos valmistuu aikaisemmin, sehän on vain positiivista. Jostain syystä minulla ei ole niin hirveää hinkua muuttaa taloon, että se aiheuttaisi hirvittävää kiirettä, stressiä, hätiköityjä päätöksiä, ehkä jopa hätiköityä työnjälkeä ja lopputulosta. Vaikuttaisiko asiaan se, että asumme edelleen 4 vuotta vanhassa talossamme. Tai sitten olen saanut taottua realiteetit kallooni uskomattoman hyvin... lähteehän toinen osapuoli taas talveksi Amerikkaan ja emme vielä tiedä, tapahtuuko sinä aikana raksalla mitään. Katsotaan ensikeväällä uudestaan, kiristääkö hermoja asua kerrostalossa.

runko_valmis

Joka tapauksessa meilläkin alkaa olla nyt runko kasassa. Heinäkuun 9. päivä  saimme kaksi timpuria rungon tekoon, johon oli varattu aikaa 3 viikkoa. Alunperin kun suunnittelijan luokse ideoineni menin, kerroin, että talo täytyisi suunnitella niin, että pystymme sen itse rakentamaan. En tiedä missä vaiheessa tämä on unohtunut, mutta totta puhuakseni, runko olisi valmis ehkä ensikesänä, jos olisimme maallikkoina alkanut sitä kasaamaan. Talo sisältää noin 16 kulmaa tai nurkkaa, neljä kappaletta 8 metrin korkeuteen nousevaa päätyä, 30 metriä jäätävän kokoista palkkia katonrajassa ja sata kappaletta kattotuolia, joista 57 tuli Pohrin tehtaalta ja loput tehtiin itse.


runkopuut_pystyssä

4 viikon kesäloman aikana kerkesimme myös reissata muun muassa Prahassa. Tarkoituksena oli tehdä rentouttava loma jonnekin rantalomille vasta syksyllä, mutta päähänpisto päästä jonnekin tuli jo heti ekalla lomaviikolla ja niin sitä jo lennettiin Prahaan muutaman päivän päästä. Praha oli kaunis kaupunki ja ilmatkin olivat suopeammat, jopa muutaman asteen vilpoisammat kuin lapissa, vain noin 25 astetta. Tässä kuvassa olen vielä täysin tietämätön, että hektinen kulttuuriloma muuttuisi puolivälissä myös kihlajaismatkaksi, kun mies kosi minua kuuden vuoden yhdessäolon jälkeen. 

praha

Viiden päivän lomareissun aikana timpureilla oli kolme työpäivää, jonka aikana he olivat saaneet aikaan talon neljä päätyä. Nosturi nosti ne odottelemaan kattotuolien nostopäivää. 

päädyt

Vesikattoonkin tuli jiiriä kuuteen eri suuntaan ja katon neliöt ovat reilun 400 puolella. Tätä voisi sanoa jo maallikon Grand desingniksi. Kahdelta ammattilaiselta tässä  meni reilu 4 tai lähemmäs 5 viikkoa työtunneissa. Onneksi timpurimme olivat tarkkoja työstään ja työnjäljestään. En ole epäillyt heidän ammattitaitoa sekuntiakaan. Miltein koko tämän ajan olemme olleet auttamassa, mies lautapoikana ja minä lautapojan lautatyttönä. Vesikaton osalta naputtelimme raakaponttia iltaisin miehen kanssa 1/3-osan. Raakapontti täytyy vain pressuttaa, jos sade uhkaa, sillä se turpoaa todella helposti. Onneksi kelit ovat olleet kuivat ja ukkoset kiertäneet alueen vaikka vähän selän takana on jyrähdellytkin. Onneksi kuitenkin kattotyöt ovat osaltaan ohi, sillä välillä pelotti taiteilla 8 metrin korkeudessa, 40 asteen jyrkässä kulmassa. Aluhuopa on hitsattu, nyt vain pitäisi päättää palahuovan väri ja se, laitammeko senkin jo tänä vuonna vai ensikesänä.

raakapontti

Kattotuoleja täytyi tehdä myös itse jokunen määrä. Katon keskiakselille tehtiin 8 kappaletta, kaikki eri kokoista tuolia.

kattotuolit_diy

Korkea keskiosa yhdistyy matalampaa osaan erikoisemmalla kattotuolilla, joka on taattua käsityötä rakennustyömaalta.

erikoinen_kattotuoli

Talo takapihalta alushuovassaan. Toinen päätykin saatu jo levytettyä ja toiseenkin olemme jo telineet saatu pystytettyä. Melko hurjaa hommaa huojua tuolla.

katto_valmis

Katto on melko hallitseva osa taloamme, onhan sitä sen 400 neliötäkin. Olen mietiskellyt, voisiko väri olla ruskea? Musta on niin kova ja kolkko ja mustia ja harmaita kattoja on kaikilla. Minulla on sellainen taipumus, etten haluaisi samanlaisia asioita tai tehdä samoja valintoja, kuin suurin osa. Olkoot tämän valinnan osa-alueena mikä tahansa asia, ei vain raksavalinnat. Ruskea väri sopisi maastoon mäntyjen keskelle ja onhan meidän pääovenkin väri valittu männynvihreästä inspiroituen. Ulkoverhouksesta tulee vaalea, tuskimpa kylmän kirkkaan valkoinen, jotain pehmeämpää varmaan.

sateenkaari

Seuraavana tehtävälistalla olisi villoittamista ja tuulensuojalevyjen naputtelua.


You May Also Like

2 kommenttia

  1. Tulee tosi ihana talo ja onnea kihlauksesta!

    VastaaPoista