Keittiöstä koru

Olen tykännyt tästä pitkästä tavarasta rakentamisesta siinä mielessä,  että saan tehdä päätöksiä melko viime tippaan saakka. Vuonna 2014 rakennutimme muuttovalmiin talon, johon nämä tärkeät päätökset (eli kaikki mahdolliset päätökset) piti tehdä heti kerralla ja lopputuloksen valinnoistaan näki vuoden päästä. Tilanne, kun näitä päätöksiä piti tehdä oli epämiellyttävä. Talopaketin myyjällä oli kiire pois töistä ja tunnelma oli hoppuinen ja kireä. Tosi kiva. Kaikki valinnat tehtiin puolessa tunnissa. Ääripään esimerkki tästä pitkästä tavarasta on, että olen mietiskellyt kattohuovan väriä ja mallia jo puolitoista kuukautta ja sain vielä reilusti jatkoaikaakin, kun päätimme jättää alushuovan talveksi. Se saisi olla siinä 3 vuotta, mutta toivottavasti saamme lopullisen pinnan vaikka ensi kesän aikana.

keittiö
Rakenteilla olevan talon keittiö. Tupakeittiössä emäntänä nelisen vuotta olleena halusin ehdottomasti olohuoneen ja keittiön hieman erilleen toisistaan.
Vaikka meillä ei ole vielä edes väliseiniä pystyssä, minun on pitänyt jo aavistuksen verran miettiä ja suunnitella keittiövalintoja. Selvää lienee, että keittiöstämme ei tule valkoista, sileää, eleetöntä saatika hengetöntä. Siitä tulee pastellinsävyisten peiliovien, vitriinilasien ja krominuppien yhdistämänä kotoisa, lämmin, harmoninen ja toivottavasti kaunis kuin koru. Näin ainakin mielikuvissani. Yhtään ei helpota se, että löysin unelmieni keittiövalmistajan, englantilaisen käsityönä valmistavan Humphrey Munsonin. Siitäpä siis inspiraatiota ammentamaan. 

Ashurst-House-Kitchen-High-res-1-2
Kuvat: Paul Craig
Ashurst-House-Orangery-Kitchen-Humphrey-Munson-1-1
Kuvat: Paul Craig
Beech-House-Kitchen-Buckhurst-Hill-Humphrey-Munson-8
Kuvat: Paul Craig
Beech-House-Kitchen-Buckhurst-Hill-Humphrey-Munson-2
Kuvat: Paul Craig
Open-Plan-Family-Kitchen-Cobham-Humphrey-Munson-Low-res-2
Kuvat: Paul Craig
Open-Plan-Family-Kitchen-Cobham-Humphrey-Munson-24
Kuvat: Paul Craig


Konkreettisesti aloitin keittiömme suunnittelun kevyimmästä päästä, baarituoleista. Niillä ei talon puolesta olisi vielä kiire, mutta väliaikaisasuntomme osalta on. Ostimme vuosi sitten keskustasta sievän pienen kaksion, jonka on määrä valmistua tänä syksynä ja johon meillä on tarkoitus muuttaa talveksi. Kun 38 neliöön ei mahdu mahdottomia (onneksi sauna sentään!), tilasin keittiön kalustukseen Topi-keittiöltä saarekkeen, jonka on määrä toimia ruokapöytänämme. Kaksioon ei mahtuisi kuuden hengen ruokapöytää tai ainakaan mitään muuta sen lisäksi. 

Baarituolien kriteerit

Selkänojalliset. Tulevan talon keittiössä tulee olemaan vain saareke, jossa ajattelimme pääasiassa hoitaa ruokailut. Olohuoneeseen tulee sitten isompi pöytä, juhlallisuuksiin tai vieraiden kestittelyyn. Tuolien tulee olla siis mukavat, joissa voi viettää aamun lehteä lukien.

Materiaalina puu, jotta ne ovat lämpöiset paljastakin ihoa vasten. 

Kapeat jalat. Ne eivät siis saisi olla kovinkaan leveällä, jotta eivät sen vuoksi syö paljoa tilaa. Jalat eivät saa olla myöskään alaosistaan yhtenäiset, hankalaa kun eivät pääse menemään yhtään limittäin. Tässä ajateltu jälleen kaksion pientä keittiötä, eikä tulevan talon saarekkeen ympäryskään hulppean suuri ole. 

Kestävyys. Tämä oli viimeinen silaus, kun verkkokauppoja selailin. Lopulta oikeat tuolit löytyivät Aada Huonekalut & Sisustus -verkkokaupasta, jolla on myös kivijalkaliike Helsingin Sahaajankadulla (täytyy kyllä käydä vilkaisemassa lokakuun matkalla). Verkkokaupassa on laaja, valtavasti vaihtoehtoja saatavilla. Famegin tuolit täyttivät nämä kaikki neljä kriteeriäni. Mallin päättäminen meinasi koitua hankalaksi, niin monta hyvää mallia. Lopulta kolme tuolia meni tilaukseen, mallista myöhempi paljastus ;)
fameg_tuolit
Kuvat: Aada Huonekalut & Sisustus
Yhteistyössä: Aada Huonekalut & Sisustus

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Upeita saarekkeita! Ja vau, ihanaa suunnitella noin pitkällä kaavalla, ymmärrän että hoppuratkaisut voivat ärsyttää – vuosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Nuo saarekkeet ovat oikein sellaisia jykevän ja mahtipontisen oloisia, paikallaan pysyviä. Haikeudella katsoo näitä kuvia siinä mielessä, että tuskin koskaan tulee olemaan noin paljon tilaa ympärillä, jota tuollaiset saarekkeet ansaitsevat.

      Poista