Gate sokkeli

Neljäs raksaviikko. Maanvaihdot on tehty ja ne meni yllättävän kivuttomasti. Maata poistettiin noin puolen metrin verran ja tilalle tuli talon muotoinen, reunoiltaan 2 metriä leveämpi valtava kuoppa. Mies palautti minut maan tasalle ja kertoi, että talo ei todellakaan ole näin iso :D

Sittenhän siellä on pidetty aloituskokousta, asennettu kaivoja ja putkia, opittu edellisestä projektista, että salaojat on satakertaa helpompaa tehdä ennen kuin talo on pystytetty sekä vesi ja sähkö virtaa tontilla. Liittymien hinnat vieläkin vähän kyrsii, sillä ne ovat tuplaantuneet vuodesta 2014, vesi- ja viemäriliittymät reilu 8000e  + sähköliittymä n. 2800e. Yksi pieni ylläri oli myös, että kaupunki peri erikseen talon paikan merkkaamisesta 330e, joka on ennen sisältynyt rakennuslupalaskuun. Lopputulos oli, että talon yhden ainoan sivun mitta täsmäsi, loput mittasimme itse oikeaksi.

Sokkelitarjous

No mitäs sitten kun viemärit, salaojat ja penkka on valmiina. Pitäisi varmaan alkaa kyselemään sokkelista tarjousta ja tämä se vasta pommi oli. Nelisen vuotta sitten kun sokkeleita viimeksi kyselimme, hinnat pyörivät siinä 80-100e metriltä ja silloin otimmekin ulkopuolisen valamaan sokkelin. Uuteen taloon sokkelia on piirretty 135 metriä ja tarjoukset pyörivät 150e metriltä. Siitähän syntyy lopulta ihan mojova summa, joka puolestaan sai meidät käärimään hihat ylös ja hommiin. Ja ammattilaiset olisivat päässeet paikalle vasta juhannuksen jälkeen, joten miksei tehdä itse, säästää useita useita tuhansia ja kun aikaakin vielä on ennen kuin timpurit tulevat.

antura
Monimuotoinen katto aiheuttaa vähän lisätyötä myös sokkeliin.

Naapurista ostimme jo valmiiksi koulutetut anturamuotit, joissa oli huomioitu anturan alle tuleva finnfoam. Mies aloitti alkuviikosta korkojen mittauksen, maan tasottelun ja muottien kokoamisen yksinään minun ollessa töissä ja jatkoi vielä päiväänsä iltavuorolla. Eli viikolla ei kerennyt paljoa yksinään tehdä. Laadimme perjantaina tehokkaan suunnitelman viikonlopuksi: Lauantai-aamuna heti raksalle, iltapäiväksi ajamaan crossia ja illaksi valmistujaisiin. Toteuma lopulta oli: Nukuttiin pitkään, käytiin tekemässä reenit ja iltapäivällä raksalle pariksi tunniksi ja illaksi juhlimaan. No eihän ne asiat edisty noinkaan. Sunnuntaina sitten vähän huonosti nukutun yön jälkeen tehokas 12 tunnin raksapäivä ja anturamuotti niin vain tulikin valmiiksi. Maanantaina tuli betoni pumppuautolla ja tietysti iltapäiväksi myös kova tuuli ja kaunis lämmin auringonpaiste. Tämähän on kaikkein pahin skenaario, silloin kun betonia työstetään. Sitä kun itse tekee, tekee välillä liiankin tarkasti, varsinkin kun metallimies on rakentajakumppanina. Muutaman kerran sai huomauttaa, että aika loppuu kesken ja betoni jämähtää jos ei liippaa rivakammin. Lopulta antura saatiin tasoitettu korkoonsa reilussa kahdessa tunnissa kahdestaan. Viimeiset metrit olivat jo todella tiukkaa tavaraa. Tiistaina mietin vielä, että en suosittele kenellekään tekemään vaan nyt kun jo muistelee, niin lämmittäähän se mieltä, kuinka paljon säästöä tässäkin tuli. SILTI olihan se ihan helvetinmoinen työmaa kaikkinensa koko anturan tekeminen. Muistiinpanoihin lisätty itselle taas kultaisia ohjeita seuraavaan projektiin: helpommallakin vois päästä.

anturanvalaminen
Kädenjälki rakenteiden ja maan alle piiloon


Instagramista nimellä @decorformyself löytyy päivityksiä reaaliajassa.


You May Also Like

0 kommenttia