• Etusivu
  • Suunnitelmat
  • Ota yhteyttä

Decor For Myself


Vanha talo on nyt tyhjennetty ja uutta asuntoa konkreettisesti ahdettu ja täytetty. Odotan vieläkin, että missä haikeus viipyy, sitä kun ei ole vielä tullut. Vanha talo oli tämän pariskunnan eka yhteinen koti. Ehkä luovuttamisen tuskaa on helpottanut uuden talon kanssa häärääminen jo pitkän aikaa ennen kuin vanha meni edes myyntiin.

Uusi asuntomme on aivan käsittämättömän pieni! Kun miltein koko omaisuus on tiputeltu ympäri kaupunkia, mahdumme näihin tehokkaisiin 38 neliöön juuri ja juuri. Nähtävästi olen ihminen, jolle koti on siellä missä tavarat. Tämä tehopakkaus on tuntunut ekasta yöstä lähtien kodilta. Se voisi olla vielä ihanampi, jos siellä olisi enemmän väriä. En ole eläissäni asunut näin valkoisessa kodissa. Tällä hetkellä en vain jaksa alkaa maalaamaan, mutta saattaa se inspis ja tylsyys iskeä, kun mies on saateltu maailmalle ja seesteisyys laskeutuu arkeen (hoppu loppuu). Ens hätään on tilattu värikkäämpiä ja paksumpia kodin tekstiilejä rauhoittamaan uutuuden kliinisyyttä.

Vaan löysimpäs ihanan kodin, jossa on kertakaikkisen kauniisti käytetty värejä seinillä. Yksi lempparisuunnittelijoistani on Milla Alftan ja suurin syy on juuri murrettuja värien käyttö. Minua ei yhtään sytytä tyhjyys, liika harmaan, valkoisen tai mustan yhdistelmä. Varpaita alkaa palelemaan jo pelkkä ajatus. Tässä asunnossa on jotain samaa värien yhdistelyssä kuin Alftaninkin kohteissa. Sainpas hänen Sisustusmagiaa -kirjastakin ideaa meidän kylppärin pohjan malliin. Kiva odotella kevääseen hänen uuden kirjan tuloa.

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-3

Kaikki seinät sävytettynä. Vanhan kodin pianohuoneen kolme seinää saivat ylleen kauniin keskiharmaan sävyn, Tikkurilan Tuhkan. Yksi seinä oli suklaanruskea hirsipaneeli. Kun kaikki seinät maalataan, saadaan aivan erilaista tunnelmaa, kuin yhdellä aksenttiseinällä.

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-4

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-7

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-6

Olen suunnitellut uuteen taloon myös paneeliseiniä ja mieluiten ehkä jopa näin pystyyn asennettuna. Vielä täytyisi löytää puuvalmista, mielellään STS-profiililla olevaa paneelia.

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-5

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-9

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-8

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-10

Ja tapetteja! Rakastan tapetteja!

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-12

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-14

Sims-Hilditch-Parsons-Green-Townhouse-13


Kaikki kuvat on lainattu: täältä
7.11.18 No kommenttia
Syksy on mennyt ylikierroksilla. En suosittele kenellekään neljän asunnon tuomia paineita, jotka tahtomatta muutaman kerran herättivät yöllä takaraivossa jylläten. Ei auttanut kuin laatia mielessään listaa, josta vähitellen saisi yliviivata asioita; vanhan talon näyttöihin valmistautumiset, uuden talon rakentaminen, aamulla töihin selviytyminen, vuokralle menevän sijoitusasunnon viimeistely, evakkokämpän valmistuminen, miehen treenien mahdollistaminen, karvalapsien huomioiminen. Viimeksi kun blogissa olen työmaata käsitellyt, oli runko juuri valmistunut. Jotta runko saadaan mahdollisimman nopeasti jäykistettyä, jottei sortuisi kuin korttipakka, seuraavana olisi vuorossa jäykistävät rakenteet.

takapiha_ikkunat

Kesällä 2014 (oli muuten sairaan kuuma kesä silloinkin) rakentelimme autotallia. Jostain oli neuvottu, että siitä vain rungon pystytyksen jälkeen tuulensuojalevyä jäykistämään ja sitten villaa perään. Teimme työtä käskettyä, muttei kovinkaan kauaa, kun ystävällinen naapurimme (tiellemme rakensi silloin taloja seitsemän timpuriperhettä) tuli keskeyttämään puuhastelut kysymyksellä, mitä ihmettä me oikein tehdään. Hän on siis ammatiltaan timpuri ja tehnyt satoja taloja. Ammattillinen totuus kuulemma oli, että kun tehdään itselle, niin aina laitetaan seinään ensin villa ja sitten vasta päälle tuulensuojalevy. Mutta kun tehdään toiselle, niin ensin tuulensuojalevy, jonka taakse sitten villa sisältä päin painettuna. Tässä voi olla ongelmana, että villaa ei saa laitettua levyä vasten tarpeeksi tiiviisti ja niin, ettei jäisi kylmäsiltoja. Ei muuta kuin ne muutama levy pois seinästä ja uusilla neuvoilla kohti lopputulosta.

villoittaminen_autotalli

villoittaminen

Näillä ohjeilla (eli kun itselle tehdään) teimme tälläkin kertaa, eli ensin villapaali seinään ja sitten levy päälle. Tuulensuojalevyksi meille tuli Siniatin 9 mm tuulensuojalevy. Levyn ydin on kosteuskyllästettyä kipsiä ja levyn pinnat ja reunat on päällystetty kyllästetyllä erikoiskartongilla. Näin ollen talo kestäisi olla levypinnalla useamman kuukauden ja syksyn sateet. Tämä siis yksi syy, miksi valitsimme kipsilevyn tuulensuojalevyksi. Kun rakentamisen aika on tällä hetkellä rajoitettu siihen marraskuuhun, kun mies lähtee ulkomaille useaksi kuukaudeksi, voisi siis olla, ettemme välttämättä kerkeä laittamaan ulkovuoriverhousta kipsien päälle. Kipsilevyllä taitaa olla myös hieman parempi ääneneristyskyky, kuin esim. Tuulileijonalla, joka on myös niin huokoinen, etten jättäisi sitä kauaksi sään armoille.

mh_villoitus

Takapihan päätykolmioissa tehtiin poikkeus sääntöön ja ne levytettiin ensin, koska välikatollehan tulee 550 mm puhallusvillaa. Oma hommansa oli kuitenkin heilua tuolla 8 metrin korkeudessa ja lisähaasteena tietysti myrskytuuli.

päätykolmiot

Villaksi meille tuli 200 mm Isover-lasivilla. Ja voi pojat, että oli tuotetta hieman kehitetty vain neljän vuoden takaisesta. Se oli siis tuttu jo viime raksalta. Pölyä tuli vähemmän eikä huhupuheistakin tuttu kutina ollut enää ongelmana. Sitä oli miellyttävä leikata. Naapurilta varastimme idean villaleikkurista, jonka askartelimme tuulensuojalevystä. Keskellä menevä villaveitseä aavistuksen isompi rako edesauttoi leikkaamaan suoraan ja työskentelyasentokin oli ergonominen. Keskellä menevä lankku painoi villan tiivisti levyjä vasten, jottei paali heiluisi kovin leikattaessa.

villaleikkuri

Mutta silti tuota villotusta tehdessä hiipi vain mieleen, että jos joskus vielä rakentamaan alamme, voisi tämäkin osuuden välttää tekemällä hirsitalon. Tällä pohjakuvalla hirsinen rakennus olisi vain tullut suhteettoman kalliiksi ja hankalaksi, tähänkin sitä siis alunperin suunniteltiin. Villoittaminen vei aikansa, kun meillä on aika vähän noita 60 cm jaolla olevia runkotolppia, eli leikattavaa oli paljon. Olisi mielenkiintoista yrittää suunnitella projekti, jossa olisi  tolpat pääosin vain 60 cm jaolla, huonekorkeudet olisivat sellaiset, että villapaalit, tuleensuojalevyt, sisälevyt ja höyrynsulkumuovit menisivät myös kokonaisina, ei leikattavaa eikä hukkaa materiaalista tai ajasta (Siniatistakin oli ainakin 3 m ja 2,7 m korkeaa levyä). 

etupiha_kaukaa

Ulkopuolen koolaukseen ei tarvinnut ostaa puuta erikseen, vaan käytimme katon teosta jäänyttä raakaponttia. Jotta ulkoverhouksen alle jää tarvittava tuuletusrako, teimme ristikoolauksen ja saattaahan tuolla ristikoolauksella olla hieman parempi jäykistävä vaikutuskin. Koolauksen valmistumisen jälkeen tarkoituksena on asentaa ikkunat, jotta läpiveto loppuisi. Jotkuthan suosittelevat, että ikkunat tulisi asentaa vasta lattiavalun jälkeen, koska betonista tuleva kosteusrasitus voi olla korkea ajatellen puukarmisia ikkunoita. Vaan onneksi valitsimme ikkunat, joiden kanssa ei tulisi ongelmaa tämän asian suhteen. Niistä myöhemmin lisää.

Pariulko-oven aukko näyttää aika mahtipontiselta, vaikka leveyttä on vain 1600. Tekisikö korkeus tepposen, kun sitä on kuitenkin 2400.

etuovi
19.10.18 No kommenttia
Olen tykännyt tästä pitkästä tavarasta rakentamisesta siinä mielessä,  että saan tehdä päätöksiä melko viime tippaan saakka. Vuonna 2014 rakennutimme muuttovalmiin talon, johon nämä tärkeät päätökset (eli kaikki mahdolliset päätökset) piti tehdä heti kerralla ja lopputuloksen valinnoistaan näki vuoden päästä. Tilanne, kun näitä päätöksiä piti tehdä oli epämiellyttävä. Talopaketin myyjällä oli kiire pois töistä ja tunnelma oli hoppuinen ja kireä. Tosi kiva. Kaikki valinnat tehtiin puolessa tunnissa. Ääripään esimerkki tästä pitkästä tavarasta on, että olen mietiskellyt kattohuovan väriä ja mallia jo puolitoista kuukautta ja sain vielä reilusti jatkoaikaakin, kun päätimme jättää alushuovan talveksi. Se saisi olla siinä 3 vuotta, mutta toivottavasti saamme lopullisen pinnan vaikka ensi kesän aikana.

keittiö
Rakenteilla olevan talon keittiö. Tupakeittiössä emäntänä nelisen vuotta olleena halusin ehdottomasti olohuoneen ja keittiön hieman erilleen toisistaan.
Vaikka meillä ei ole vielä edes väliseiniä pystyssä, minun on pitänyt jo aavistuksen verran miettiä ja suunnitella keittiövalintoja. Selvää lienee, että keittiöstämme ei tule valkoista, sileää, eleetöntä saatika hengetöntä. Siitä tulee pastellinsävyisten peiliovien, vitriinilasien ja krominuppien yhdistämänä kotoisa, lämmin, harmoninen ja toivottavasti kaunis kuin koru. Näin ainakin mielikuvissani. Yhtään ei helpota se, että löysin unelmieni keittiövalmistajan, englantilaisen käsityönä valmistavan Humphrey Munsonin. Siitäpä siis inspiraatiota ammentamaan. 

Ashurst-House-Kitchen-High-res-1-2
Kuvat: Paul Craig
Ashurst-House-Orangery-Kitchen-Humphrey-Munson-1-1
Kuvat: Paul Craig
Beech-House-Kitchen-Buckhurst-Hill-Humphrey-Munson-8
Kuvat: Paul Craig
Beech-House-Kitchen-Buckhurst-Hill-Humphrey-Munson-2
Kuvat: Paul Craig
Open-Plan-Family-Kitchen-Cobham-Humphrey-Munson-Low-res-2
Kuvat: Paul Craig
Open-Plan-Family-Kitchen-Cobham-Humphrey-Munson-24
Kuvat: Paul Craig


Konkreettisesti aloitin keittiömme suunnittelun kevyimmästä päästä, baarituoleista. Niillä ei talon puolesta olisi vielä kiire, mutta väliaikaisasuntomme osalta on. Ostimme vuosi sitten keskustasta sievän pienen kaksion, jonka on määrä valmistua tänä syksynä ja johon meillä on tarkoitus muuttaa talveksi. Kun 38 neliöön ei mahdu mahdottomia (onneksi sauna sentään!), tilasin keittiön kalustukseen Topi-keittiöltä saarekkeen, jonka on määrä toimia ruokapöytänämme. Kaksioon ei mahtuisi kuuden hengen ruokapöytää tai ainakaan mitään muuta sen lisäksi. 

Baarituolien kriteerit

Selkänojalliset. Tulevan talon keittiössä tulee olemaan vain saareke, jossa ajattelimme pääasiassa hoitaa ruokailut. Olohuoneeseen tulee sitten isompi pöytä, juhlallisuuksiin tai vieraiden kestittelyyn. Tuolien tulee olla siis mukavat, joissa voi viettää aamun lehteä lukien.

Materiaalina puu, jotta ne ovat lämpöiset paljastakin ihoa vasten. 

Kapeat jalat. Ne eivät siis saisi olla kovinkaan leveällä, jotta eivät sen vuoksi syö paljoa tilaa. Jalat eivät saa olla myöskään alaosistaan yhtenäiset, hankalaa kun eivät pääse menemään yhtään limittäin. Tässä ajateltu jälleen kaksion pientä keittiötä, eikä tulevan talon saarekkeen ympäryskään hulppean suuri ole. 

Kestävyys. Tämä oli viimeinen silaus, kun verkkokauppoja selailin. Lopulta oikeat tuolit löytyivät Aada Huonekalut & Sisustus -verkkokaupasta, jolla on myös kivijalkaliike Helsingin Sahaajankadulla (täytyy kyllä käydä vilkaisemassa lokakuun matkalla). Verkkokaupassa on laaja, valtavasti vaihtoehtoja saatavilla. Famegin tuolit täyttivät nämä kaikki neljä kriteeriäni. Mallin päättäminen meinasi koitua hankalaksi, niin monta hyvää mallia. Lopulta kolme tuolia meni tilaukseen, mallista myöhempi paljastus ;)
fameg_tuolit
Kuvat: Aada Huonekalut & Sisustus
Yhteistyössä: Aada Huonekalut & Sisustus
10.9.18 2 kommenttia
Raksaviikkojen laskemisen taidan jo lopettaa, en pysy enää perässä. No toukokuun lopusta, jolloin maatöitä tehtiin, tähän päivään on kulunut 12 viikkoa. Toisilla työmailla tässä vaiheessa voitaisiin jo vedellä sähköjä, mutta ei meillä. Eihän meillä tehdä töitä raksalla edes joka viikko. Tämä on oma valinta. Aikataulumme on todella l ö y s ä. Vastaavaa mestaria etsiessä puheeksi tuli, että projektin olisi hyvä olla valmiina vaikka puolentoistavuoden päästä. Jos valmistuu aikaisemmin, sehän on vain positiivista. Jostain syystä minulla ei ole niin hirveää hinkua muuttaa taloon, että se aiheuttaisi hirvittävää kiirettä, stressiä, hätiköityjä päätöksiä, ehkä jopa hätiköityä työnjälkeä ja lopputulosta. Vaikuttaisiko asiaan se, että asumme edelleen 4 vuotta vanhassa talossamme. Tai sitten olen saanut taottua realiteetit kallooni uskomattoman hyvin... lähteehän toinen osapuoli taas talveksi Amerikkaan ja emme vielä tiedä, tapahtuuko sinä aikana raksalla mitään. Katsotaan ensikeväällä uudestaan, kiristääkö hermoja asua kerrostalossa.

runko_valmis

Joka tapauksessa meilläkin alkaa olla nyt runko kasassa. Heinäkuun 9. päivä  saimme kaksi timpuria rungon tekoon, johon oli varattu aikaa 3 viikkoa. Alunperin kun suunnittelijan luokse ideoineni menin, kerroin, että talo täytyisi suunnitella niin, että pystymme sen itse rakentamaan. En tiedä missä vaiheessa tämä on unohtunut, mutta totta puhuakseni, runko olisi valmis ehkä ensikesänä, jos olisimme maallikkoina alkanut sitä kasaamaan. Talo sisältää noin 16 kulmaa tai nurkkaa, neljä kappaletta 8 metrin korkeuteen nousevaa päätyä, 30 metriä jäätävän kokoista palkkia katonrajassa ja sata kappaletta kattotuolia, joista 57 tuli Pohrin tehtaalta ja loput tehtiin itse.


runkopuut_pystyssä

4 viikon kesäloman aikana kerkesimme myös reissata muun muassa Prahassa. Tarkoituksena oli tehdä rentouttava loma jonnekin rantalomille vasta syksyllä, mutta päähänpisto päästä jonnekin tuli jo heti ekalla lomaviikolla ja niin sitä jo lennettiin Prahaan muutaman päivän päästä. Praha oli kaunis kaupunki ja ilmatkin olivat suopeammat, jopa muutaman asteen vilpoisammat kuin lapissa, vain noin 25 astetta. Tässä kuvassa olen vielä täysin tietämätön, että hektinen kulttuuriloma muuttuisi puolivälissä myös kihlajaismatkaksi, kun mies kosi minua kuuden vuoden yhdessäolon jälkeen. 

praha

Viiden päivän lomareissun aikana timpureilla oli kolme työpäivää, jonka aikana he olivat saaneet aikaan talon neljä päätyä. Nosturi nosti ne odottelemaan kattotuolien nostopäivää. 

päädyt

Vesikattoonkin tuli jiiriä kuuteen eri suuntaan ja katon neliöt ovat reilun 400 puolella. Tätä voisi sanoa jo maallikon Grand desingniksi. Kahdelta ammattilaiselta tässä  meni reilu 4 tai lähemmäs 5 viikkoa työtunneissa. Onneksi timpurimme olivat tarkkoja työstään ja työnjäljestään. En ole epäillyt heidän ammattitaitoa sekuntiakaan. Miltein koko tämän ajan olemme olleet auttamassa, mies lautapoikana ja minä lautapojan lautatyttönä. Vesikaton osalta naputtelimme raakaponttia iltaisin miehen kanssa 1/3-osan. Raakapontti täytyy vain pressuttaa, jos sade uhkaa, sillä se turpoaa todella helposti. Onneksi kelit ovat olleet kuivat ja ukkoset kiertäneet alueen vaikka vähän selän takana on jyrähdellytkin. Onneksi kuitenkin kattotyöt ovat osaltaan ohi, sillä välillä pelotti taiteilla 8 metrin korkeudessa, 40 asteen jyrkässä kulmassa. Aluhuopa on hitsattu, nyt vain pitäisi päättää palahuovan väri ja se, laitammeko senkin jo tänä vuonna vai ensikesänä.

raakapontti

Kattotuoleja täytyi tehdä myös itse jokunen määrä. Katon keskiakselille tehtiin 8 kappaletta, kaikki eri kokoista tuolia.

kattotuolit_diy

Korkea keskiosa yhdistyy matalampaa osaan erikoisemmalla kattotuolilla, joka on taattua käsityötä rakennustyömaalta.

erikoinen_kattotuoli

Talo takapihalta alushuovassaan. Toinen päätykin saatu jo levytettyä ja toiseenkin olemme jo telineet saatu pystytettyä. Melko hurjaa hommaa huojua tuolla.

katto_valmis

Katto on melko hallitseva osa taloamme, onhan sitä sen 400 neliötäkin. Olen mietiskellyt, voisiko väri olla ruskea? Musta on niin kova ja kolkko ja mustia ja harmaita kattoja on kaikilla. Minulla on sellainen taipumus, etten haluaisi samanlaisia asioita tai tehdä samoja valintoja, kuin suurin osa. Olkoot tämän valinnan osa-alueena mikä tahansa asia, ei vain raksavalinnat. Ruskea väri sopisi maastoon mäntyjen keskelle ja onhan meidän pääovenkin väri valittu männynvihreästä inspiroituen. Ulkoverhouksesta tulee vaalea, tuskimpa kylmän kirkkaan valkoinen, jotain pehmeämpää varmaan.

sateenkaari

Seuraavana tehtävälistalla olisi villoittamista ja tuulensuojalevyjen naputtelua.


13.8.18 2 kommenttia
Neljäntenä raksaviikkona saatiin aikaiseksi anturan päälle kivijalka. Kuten jo aikaisemmin on ollut puhetta, sesonkihintojen (150e/metri) vuoksi, hoidettiin homma kotiin itse.

ilmakuva

Tilasimme talosuunnittelijamme kautta samalla rahdilla yhdessä alueen Kannustalorakentajien kanssa Lakan ladottavia ja valettavia muottiharkkoja yhteensä kevyet 750 kappaletta. Meille niitä tuli vielä kahta eri laatua, MH-150 sekä jykevämpiä MH-250, sillä tiiliseinän alus tarvinnee parempaa kantokykyä.

1kerros

Vaikka välillä vasenkätisenä tympii tehdä töitä metallimiehen kanssa (= hidasta), kyllä se on palkitsevaakin. Ja aivan varmasti jatkossakin. Muottiharkot oli helppo latoa tarkasti ja hyvin tehdyn anturan päälle. Talosuunnittelija oli tilannut meille kuusi asennuskiilatornia, joita lopulta ei onneksi mennyt kuin 2,5 tornia, olivat nimittäin melkosen tyyriitä. Vaikka harkkojen latominen oli suht yksinkertaista, otti se väkisinkin voimille. MH-150-harkolla oli painoa 21 kg ja MH-250-harkolla 26 kg. Onneksi saimme sunnuntaille apujoukkoja ja kivijalka saatiin kokoon viikonlopussa, olihan maanantaiksi taas tilattu valu.

Hikeä, verta ja kirvausta on välillä virrannut, mutta kyllä kannatti. Kaiken kaikkiaan perustuksille tuli hintaa reilusti alle 60e metriltä.

valmismuuri

Joitain "erikoisuuksia" ei vielä olla maallikkona aivan ymmärretty meidän rakennesuunnittelussa. Tai ehkä oltaisiin yritetty päästä muuhun ratkaisuun silloin, kun suunnitelmat olivat vielä paperilla. Ensimmäisenä on, että meille ei olisi ollut niin justiinsa, että terassitkin tulisivat muurilla. Vähempikin olisi riittänyt. Toiseksi, katon monimuotoisuuden vuoksi meille tuli kaksi kantavaa väliseinää omilla kivijaloilla, ei siis riittänyt vahvennettu laatta. Tästä oltiin montaa mieltä, riippui kysyikö asiasta 100 taloa rakentaneelta timpurilta vai insinööriltä. Kolmantena, meillä menee anturaa maan alla myös sellaisissa kohdissa, joihin ei lopulta tullut ollenkaan muottiharkkoa päälle. Tämä on varmaan jotain kantavuusasioita, tehdäänkö nykyään kaikki pomminvarmaksi? Kuten sanoin, ollaan maallikkoja ja nämä vain ihmetyttävät, ei nyt sanota, että ne olisivat jollain lailla väärin.

reikiäsokkeliin
Jotenkinhan ne putket pitää teknisestä tilasta (tallista) taloon kulkea. Rentalta vuokrattiin tähän hommaan melko jämerä pora.
koroke
Taloon tuli kaksi väliseinää, jotka vaativat omat sokkelinsa sekä lisäksi 5 cm korotuksen. Muotti tälle korotukselle laudoista.
8cmkulma
Meidän talossa on kulmia jos jonkinlaisia, esimerkiksi tämä 8 cm kulma...
Viides ja kuudes raksaviikko olivat melkosen hitaita. Sateisen juhannuksen ohjelmassa oli bitumikermin hitsaaminen muuriin ja anturan päälle ohjaamaan kosteus salaojaputkiin sekä styroksien liimaaminen muurien kylkeen sisäpuolelle. Sisätäytössä tuo hankalan mallinen perustus aiheutti jälleen käsityötä sen suhteen, että kaivinkone ei mahtunut muurien sisäpuolelle. Joten tavarat täytyi pudottaa muurien reunoille, josta levitettiin esimerkiksi sepelit lapioilla. Se oli hyvä reeni se... Onneksi jostain löytyi ihana pieni vihreä avantti ja hiekan kanssa oli sen jälkeen hieman helpompaa.

Tällä hetkellä perustukset tehty, ulkopuolinen routasuojaus tehty (tympeintä hommaa upottaa tonneja maahan), ja sisätäyttö tehty. Tänään alkoi rungon pystytys (ihanaa kun jälleen jotain konkreettisempaa tapahtuu) ja jossain vaiheessa valmistella lattia valua varten loppuun... Toisaalta valulla ei ole kiire, hellettä tänne Lappiinkin luvattu vissiin neljäksi viikkoa.

ristikot
Kattotuolit odotelleet vuoroaan jo hetken. Ne tulivat Pohrilta, 57 kappaletta ja lisäksi 8 tuolia on itse askarreltava.
13.7.18 No kommenttia
Neljäs raksaviikko. Maanvaihdot on tehty ja ne meni yllättävän kivuttomasti. Maata poistettiin noin puolen metrin verran ja tilalle tuli talon muotoinen, reunoiltaan 2 metriä leveämpi valtava kuoppa. Mies palautti minut maan tasalle ja kertoi, että talo ei todellakaan ole näin iso :D

Sittenhän siellä on pidetty aloituskokousta, asennettu kaivoja ja putkia, opittu edellisestä projektista, että salaojat on satakertaa helpompaa tehdä ennen kuin talo on pystytetty sekä vesi ja sähkö virtaa tontilla. Liittymien hinnat vieläkin vähän kyrsii, sillä ne ovat tuplaantuneet vuodesta 2014, vesi- ja viemäriliittymät reilu 8000e  + sähköliittymä n. 2800e. Yksi pieni ylläri oli myös, että kaupunki peri erikseen talon paikan merkkaamisesta 330e, joka on ennen sisältynyt rakennuslupalaskuun. Lopputulos oli, että talon yhden ainoan sivun mitta täsmäsi, loput mittasimme itse oikeaksi.

Sokkelitarjous

No mitäs sitten kun viemärit, salaojat ja penkka on valmiina. Pitäisi varmaan alkaa kyselemään sokkelista tarjousta ja tämä se vasta pommi oli. Nelisen vuotta sitten kun sokkeleita viimeksi kyselimme, hinnat pyörivät siinä 80-100e metriltä ja silloin otimmekin ulkopuolisen valamaan sokkelin. Uuteen taloon sokkelia on piirretty 135 metriä ja tarjoukset pyörivät 150e metriltä. Siitähän syntyy lopulta ihan mojova summa, joka puolestaan sai meidät käärimään hihat ylös ja hommiin. Ja ammattilaiset olisivat päässeet paikalle vasta juhannuksen jälkeen, joten miksei tehdä itse, säästää useita useita tuhansia ja kun aikaakin vielä on ennen kuin timpurit tulevat.

antura
Monimuotoinen katto aiheuttaa vähän lisätyötä myös sokkeliin.

Naapurista ostimme jo valmiiksi koulutetut anturamuotit, joissa oli huomioitu anturan alle tuleva finnfoam. Mies aloitti alkuviikosta korkojen mittauksen, maan tasottelun ja muottien kokoamisen yksinään minun ollessa töissä ja jatkoi vielä päiväänsä iltavuorolla. Eli viikolla ei kerennyt paljoa yksinään tehdä. Laadimme perjantaina tehokkaan suunnitelman viikonlopuksi: Lauantai-aamuna heti raksalle, iltapäiväksi ajamaan crossia ja illaksi valmistujaisiin. Toteuma lopulta oli: Nukuttiin pitkään, käytiin tekemässä reenit ja iltapäivällä raksalle pariksi tunniksi ja illaksi juhlimaan. No eihän ne asiat edisty noinkaan. Sunnuntaina sitten vähän huonosti nukutun yön jälkeen tehokas 12 tunnin raksapäivä ja anturamuotti niin vain tulikin valmiiksi. Maanantaina tuli betoni pumppuautolla ja tietysti iltapäiväksi myös kova tuuli ja kaunis lämmin auringonpaiste. Tämähän on kaikkein pahin skenaario, silloin kun betonia työstetään. Sitä kun itse tekee, tekee välillä liiankin tarkasti, varsinkin kun metallimies on rakentajakumppanina. Muutaman kerran sai huomauttaa, että aika loppuu kesken ja betoni jämähtää jos ei liippaa rivakammin. Lopulta antura saatiin tasoitettu korkoonsa reilussa kahdessa tunnissa kahdestaan. Viimeiset metrit olivat jo todella tiukkaa tavaraa. Tiistaina mietin vielä, että en suosittele kenellekään tekemään vaan nyt kun jo muistelee, niin lämmittäähän se mieltä, kuinka paljon säästöä tässäkin tuli. SILTI olihan se ihan helvetinmoinen työmaa kaikkinensa koko anturan tekeminen. Muistiinpanoihin lisätty itselle taas kultaisia ohjeita seuraavaan projektiin: helpommallakin vois päästä.

anturanvalaminen
Kädenjälki rakenteiden ja maan alle piiloon


Instagramista nimellä @decorformyself löytyy päivityksiä reaaliajassa.


18.6.18 No kommenttia
Pihalla ja puutarhalla on mielestäni iso rooli, mitä tulee talon ja kodin luonteeseen. Tämän hetkisen kodin pihapiirin muotoutumisen on määrännyt autopaikka, koska talo täytyi sijoittaa tontin aivan takareunaan poikittain (eli takapihaa ei ole) ja autotallin paikka oli kaavoitettu tontille talosta pitkittäin. Tämän vuoksi autopaikka on todella iso, jotta autot mahtuvat kääntymään tallista pois. Mielestäni ei ole kiva, että parkkipaikka on puutarhassa se isoin ja vallitsevin asia. Tämän kaltainen kaavoitus tarkoittaa valtavaa määrää lumitöitä, koska kulkureitit ovat pitkiä tontin takaosaan ja autopaikka kuin lentokenttä. Lisäksi koko piha on täysin kaikkien tarjolla kuin tarjottimelta, kaikki näkyy ohikulkijoille! Ei siis salaisia piilopaikkoja... Onneksi teimme yli 50 metriä pitkän ja 2 metriä korkea umpiaidan tontin pitkälle osalle, jotta piha jollain lailla saatiin kokoon ja ikään kuin "suljettua".

Onneksi uuden talon asuinalueella on helpompi kaavoitus kuin nykyisessä asumuksessa, koska talo sijoitetaan tontin melko etureunaan. Eli lumitöitä vain autopaikan verran ja takapihalla saa viettää omaa elämäänsä.

ilmakuva
Nykyinen koti pari kesää sitten sillä valtavalla lentokentällä... ei vaiskaan vaan autopaikalla.


Puutarhainspiraatiota maailmalta

Luonnollisesti olen jo alkanut suunnittelemaan uutta pihaa ja puutarhaa. Uutena instagramin käyttäjänä olen onnistunut löytämään muutaman sellaisen tilin, joissa on aivan ihanaa tunnelmaa:

@gncgarden Tanskassa. Tyylikäs kokonaisuus kivetyksineen joita keventää nurmiset käytävät, yhtenäinen tyyli koko puutarhan läpi, valkoisia sipulikukkia ja muotoonleikattuja pensaita.

gncgarden

gncgarden2

@enskimrandetradgard
 Ruotsissa. Mielestäni puutarhassa pitää olla nurmeakin. Tässä puutarhassa se on toteutettu pehmeillä muodoilla, jota reunustavat kauniit isot kukkaryhmät. Olen lukenut, että puutarhassa pitäisi olla eri huoneita tai tiloja joihin ikään kuin astutaan sisään. Meillekin olen suunnitellut porttia autotallin nurkalta takapihalle, joka yhdistyy tietä vasten tulevaan puuaitaan.

enskimrandetradgard

enskimrandetradgard

@jentanstradgard
Ruotsissa. Tähän puutarhaan on yhdistetty oikeastaan kaikkea sitä osaisin kuvitella meidänkin pihaan: pehmeäreunainen nurmikenttä, mutkittelevia sepeli- tai hiekkapolkuja, kauniita useita eri värejä ja tummia puuelementtejä.

jentanstradgard

jentanstradgard


27.5.18 No kommenttia
Newer Posts
Older Posts

Olen Saija

ja selvittelen ajatusteni kulkua blogin ja erityisesti lukijoideni avulla. Punaisena lankana on uuden talon rakentaminen, jonka tyylisuuntana tulee olemaan klassisuus, riisuttu romanttisuus sekä siistitty jenkkityyli.

Seuraa

Instagram

Blogi myös The Blog Junglessa

Blogi myös The Blog Junglessa

Avainsanat

  • Blogi (1)
  • Eteinen (1)
  • Ikkunat (1)
  • Keittiö (1)
  • Makuuhuone (1)
  • Perustus (2)
  • Pohjapiirustus (3)
  • Puutarha (2)
  • Rakentaminen (8)
  • Sisäänkäynti (1)
  • Suunnittelu (2)
  • Tarjoukset (3)
  • Täällä asuisin (3)
  • Yhteistyö (2)

Suosituimmat jutut

    Keittiöstä koru
    Napapiirin oma Grand desing

Näistä Inspiroidun

  • Pömpeli
  • Becki Owens
  • Keltainen talo rannalla
  • Marcus Desing
  • Traditional Home
  • Livingetc

Juttuarkisto

  • ►  2019 (1)
    • ►  tammikuuta (1)
  • ▼  2018 (15)
    • ▼  marraskuuta (1)
      • Täällä asuisin: Kuorrutettu murretuilla sävyillä
    • ►  lokakuuta (1)
      • Syksy ylikierroksilla
    • ►  syyskuuta (1)
      • Keittiöstä koru
    • ►  elokuuta (1)
      • Napapiirin oma Grand desing
    • ►  heinäkuuta (1)
      • 135 metriä kivijalkaa ja mihin hintaan?
    • ►  kesäkuuta (1)
      • Gate sokkeli
    • ►  toukokuuta (2)
      • Täällä asuisin
    • ►  maaliskuuta (5)
    • ►  helmikuuta (2)

Created with by ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates