Ikkunat, talon silmät

Luonnollisesti useammassa rakentamis- ja sisustusblogissa on pohdittu tätä samaa asiaa: minkälaiset ikkunat ja mistä firmasta sellaiset löytää. Olen ajatellut, että kun aikani taas noiden asioiden äärellä koittaa, on päätös peace of cake. Tiedän minkälaiset ikkunat haluan. Mutta ylläri.... tämäkin on hankalampi homma kuin kuvitella saattoi.

Ikkunat ovat suuressa roolissa talon onnistuneen julkisivuun. Niiden tulisi sopia talon tyyliin, joka usein (muttei tietysti aina) kulkee käsikädessä talon rakennusajankohdan kanssa. Onneksemme tai harmiksemme meillä ei ole vanhaa suojelukohdetta projektina. Onneksemme, koska niissä museovirastolla voi olla suuri vaikutusvalta. Sata vuotta vanhaan hirsitaloon on sanomattakin selvää, että siihen kuuluisi puusepältä tilatut puuikkunat. Oishan se ihanaa asua talossa, jolla on oikeasti tarinaa taustalla ja aitoa tunnelmaa. Ikivanha talo antaa myös vähän enemmän anteeksi repsottavia nurkkia, kaiken ei tarvitse olla niin tiptop.

Ristikointi

Tulevan talon julkisivun tyyliin kuuluu ehdottomasti ikkunat, joissa on ristikointi. Amerikkalaisissa taloissa se on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ristikointi voidaan toteuttaa monin eri tavoin ja tässä piilee se juju, joka tuottaa minulle eniten päänvaivaa.  Niiden pitää olla aidon näköiset! Ristikoiden tärkeimmät kriteerit ovat: 
  • Jämäkät. Ei siis vääntyileviä rimpuloita, kiitos
  • Lasin pinnassa täysin kiinni. Tämän pitäisi estää "kalteri" fiiliksen tuntua. Pitäisikö ne siis liimata? Ei ainakaan mitään palikkakiinnityksiä ikkunan ulkokarmiin, jolloin ristikko jää kauas ikkunasta. Uhh, sattuu silmiin. 
  • Ristikoiden ulkonäkö talon sisäpuolelta  katsottaessa. Jos ristikot ovat vain lasin ulkopinnassa, lasin heijastuminen voi aiheuttaa jälleen feikin fiiliksen. Tähänkin olisi ratkaisuna liimattu ristikko myös sisäpuolelle. Ennen vanhaa ristikointi toteutettiin jakokarmilla, jolloin karmi oli lasista läpi ja ollen todellakin lasin kummallakin puolella. Tällöin lasituskin oli 6-ruutuisessa ikkunassa kuudesta erillisestä lasiruudusta koostuva. 
ikkunat_kalterit
Vasemmalla kalterit, nou nou. Keskellä selvästi jo parempi, aidompi ristikointi. Oikealla jälleen lasin pinnasta kaukana olevat kalterit. Kuvat: PihlaHouzzPuukomponentti
ristikot_sisäpuoli
Vasemmalla ristikointi vain ikkunan ulkopinnassa, jolloin valo heijastuu ikkunan pintaan ja ristikointi näyttää feikiltä. Oikealla taas puusepän aidot puuikkunat, todella kauniit. Kuvat: KannustaloPihkala

Väri

Katukuvasta tunnistaa aika helposti eri vuosikymmeninä rakennetut talot. 80-luvulla pinnalla oli tummanruskeat puupuitteiset ikkunat. Yhtenä päivänä kävin koirien kanssa lenkillä nykyisen asuinalueemme uusimmalla korttelilla, johon rakennetaan tällä hetkellä täyttä häkää. Kymmenen vuoden päästä voisi varmaan sanoa samaa, tämän ajan talot tunnistetaan pelkästään ikkunan karmien väristä. Valkoinen talo + RR23 ikkunat, räystäät ja muut puitteet =  2020-luvun talo. Hauska juttu, muistin tuon värikoodin jo ulkoa, niin paljon siitä on blogeista lukenut.

Yritän tehdä koko ajan taloon sellaisia valintoja, ettei niihin vaikuttaisi muoti-ilmiöt. Siis aikaa kestäviä ja sellaisia, ettet voi selvästi sanoa, mihin aikaan jokin erityinen valinta on tehty.  Meille tulee siis valkoiset ikkunakarmit. Se on vielä mietittävänä, että maalautetaanko ne kuitenkin valkoisemmalla, kuin se perinteinen listavalkoinen, joka  on mielestäni kellertävä. Jos taloon ei valita aivan valkoista ulkomaalia, ei karmin sävylläkään ole niin väliä, jos eivät aivan valkoisenaan loista. Jos taas sisäpuolelle valitaan valkoisempi sävy, tarkoittaa se sitä, että kaikki ympärillä olevat katto-, lattia-, ikkunalistat, smyygit ja väliovet täytyy myös maalata samalla valkoisella. Sekään ei minua haittaisi, sillä en tosiaankaan pidä tuosta kellertävästä valkoisesta, mutta siinä on taas niin  oma hommansa, että saa nähdä, miten lopputulokseen vaikuttaa väsymys ja miten budjetti. 

Enkä tarkoita millään lailla, että nuo tummat ikkunanpuitteet olisivat huonot! Ne ovat täydelliset ja todella hienot, kun ne valitaan oikeanlaiseen taloon. Tästä yksi malliesimerkki on Rovaniemen kaupungin keskustassa oleva Kulttuuritalo Korundi. Tuota mielettömän onnistunutta julkisivua ihailen joka päivä kun ajan siitä ohi.

Karmi

Ettei tulis valinnasta ja firmojen kilpailuttamisesta liian helppoa, tarkan syynin alla ovat myös ikkunakarmit. Nimittäin en haluaisi niiden olevan kauhean leveät tai kömpelön näköiset. Hakusessa on siis firma, joka tarjoaa ikkunoita mahdollisimman kapealla karmilla. Kiinteiden ikkunoiden suhteen tässä tuskin on ongelmaa, mutta makuuhuoneisiin halutaan tuuletusmahdollisuus, joten sinne täytynee varmaan laittaa avattavat ikkunat. Yksi vaihtoehto on yksikarminen kippi-ikkuna. Tarkoituksena olisi myös asentaa ikkunat niin, että saataisiin pieni ikkunapenkki. Pitäisi olla teknisesti mahdollista toteuttaa.

Unelmaikkunat

Jos millään ei ole olisi mitään väliä, ei rahalla taikka vaivalla, niin tulisihan ne ikkunat puisina puusepältä. Tulisi ratkaisu kaikkiin noihin minun itseni asettamiin ongelmiin. Jännä lukea sitten muutaman kuukauden päästä, että kuinka paljon on joustoa saatu minun mielipiteisiin ja mitä sitä sitten tulee valittua. 

ikkunat_ruokahuone
Vanhan kerrostalon ikkunat ikkunapenkeillä, aidolla ristikoinnilla ja kapeilla valkoisilla karmeilla. Kuva Alexander White


Löytyiskö lukijoilta kommenttia, kokemusta ja apua? 

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Heippa! Täällä on tosiaankin samaa makua asioiden suhteen havaittavissa kuin meidänkin projektissa! Nämä ristikkoikkunat tosiaan viehättävät allekirjoittanuttakin, mutta mies ei ole vielä aivan sinuiksi päässyt niiden kanssa, heh :) Pääsunnittelijamme kyllä myöskin suositteli niiden sopivan paremmin pellon pieleen tulevaan perinteiseen talomalliimme, kuin pelkät tyhjät ruudut :)

    Tsemppiä kovasti teidän talohanke 2.0:n kanssa!

    -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja kiitos kommentista! Niitä tulee vielä niin harvakseltaan, etten selvästi osaa vielä tarkastaa tuolta bloggerin kätköistä.

      Sen voin sanoa, että monta minun ajatusta on täälläkin mies torpannut. Mutta sen myös olen oppinut, että vaikka ne tyrmätään, jonkin ajan päästä hän saattaa "keksiä" tämän saman asian ja ehdottaa sitä minulle :D olen sitten itsekseni myhäillyt mielessäni, että enkös minä tuota asiaa juuri ehdottanut kuukausi sitten.

      Poista