Miksi ei talopakettia ja mikä on tulevan talon tyylin tarina?

Talopakettien nettisivuja ja katalogeja on selailtu jo muutaman vuoden ajan (ts. aloitin haaveilun melkein heti, kun nykyinen talo valmistui).  Suomalaisista firmoista kaikista eniten vaihtoehtoja löytyy mielestäni Kannustalon valikoimasta. Lisäksi selailin ja kävin läpi paljon myös naapurimaan tarjontaa eli ruotsalaisia talofirmoja. Lähinnä vain ideoita ja apua etsien oman pohjan piirtämistä varten. Kun itsellä oli pää jumissa jonkin tilan toteutuksen suhteen, helpotti aika paljon, kun löysi jostain noin suurin piirtein samalla tyylillä toteutetun tilan. Sitten alkoi taas ajatus kulkemaan ja muotoja syntymään. Suomessa tarjolla  olevat talomallit ja niiden pohjat ovat hyvin samanlaisia laidasta lukien. Voihan niihinkin tehdä muutoksia, mutta kun kokemusta on jo yhdestä muuttovalmistalopaketista, tietää, että muutokset ovat lopulta hyvin rajalliset ja melko työläät tehdä. Johtuen osakseen siitä, että useimmilla talotehtailla on valmiit modulit, joista tehdas muodostaa ne eri talomallinsa. 


Talon tyylin tarina  

Nyt kun tietää jo mitä tuleman pitää eli talon lupakuvat ovat valmiit, ihmettelen, että mitä olen miettinyt parin vuotta taaksepäin? Maku talon ja erityisesti talon ulkonäön suhteen on mennyt laidasta laitaan. Alkujaan haaveena oli hyvin niukkalinjainen, latomainen talo. Mahdollisimman jyrkällä, mutta iisillä kattomallilla ilman linjojen rikkoutumista, lyhyet räystäät, lehtikuusiverhoilu ja niin edelleen. Kun katselen ympärilleni niin, ajatus on siis ollut silloin sama kuin kanssarakentajilla tänä päivänä. Toisaalta talon pohjan suhteen toiveet ovat pysyneet samanlaisina, mutta sitä voisin avata myöhemmin tarkemmin omana juttunaan. 

tummalato
Ensialkuun niukkalinjaista latoa. Kuva: täältä


No sitten kun huomattiin, että uudet omakotialueethan ovat jo täynnä tätä modernia minimalismia ja kun itselläni on sellainen luonne, etten millään haluaisi samaa kuin muillakin, alkoi tyylisuunta pehmentyä. Eli seuraavaksi kodikas talo, tunnelmaltaan lämmin, aito ja jämäkkä! Jostain kumman syystä minusta tuntuu, että sekä nykyinen talomme ja naapurustomme on täynnä suorakulman mallisia pahvi- tai lavastetaloja, jotka voivat kaatua kuin korttitalot kovassa tuulessa. Tiiä sitten, mistä tämä mielikuva syntyy. Siitä nurkka x nurkka -mallistako vai 20 metriä pitkistä tasaisista peltikatoista?

Lopputulemaksi syntyi sitten sellainen tyyli, etten osaakaan sanoa, että onko se beach housea, new englantia, farmhousea vai kaikkea tätä sekaisin. Tosin vähän suomalaisuutta siihen vielä sen verran, että pikkusen siistittiin, ei siis koristekattolyhtyjä tällä kertaa. 

New-England-Remodel-Osborne-Garden
Voi luoja, tämä olisi unelmataloni. Kodikkuutta, luonnetta, kauneutta. Kuva: täältä

moderni_rauhala
Kannustalon modernisoitu Rauhala. Oikein raikas ja suomalaiseen tyyliin muokattu. Kuva: täältä
Follow my blog with Bloglovin

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Meillekin tulee amerikkalaishenkinen riisuttu perinnetalo, sen puitteissa mitä muuttovalmiilla paketilla on mahdollista tehdä. Ulkopuolelta ja pohjaratkaisulta saatiin käytännössä juuri sellainen kuin haluttiin, koska molemmat suunnitelmat tehtiin itse ilman, että käytettiin pohjana mitään ko. toimittajan mallia. Pohja toki on yhdistelmä usean eri talovalmistajan pohjista, se lopulta pyörähti paperille parissa päivässä, mutta ajatustyötä on tehty useampi vuosi. Ulkonäöllisesti otettiin inspiraatio Kannustalon Vihervaarasta ja ristikkoikkunallisesta ladosta ja loput ideat haettiin farmhouse-haulla Pinterestistä. :D

    Sisäpuolella joutunee tekemään kompromisseja, koska talotoimittajan vakiomateriaalit eivät kohtaa tyylin kanssa eikä rahaa ole äärettömästi muuttaa jokaista pintamateriaalia ja viimeistelylistaa oikeaan suuntaan, mutta ollaan luottavaisia, että muuttovalmiinakin onnistutaan ensimmäisen talon kanssa.

    Ja tosi mukava seurata teidän projektia blogissa ja Instassa, kun selvästi samaa henkeä ja ajatusta taustalla. Mekään ei haluttu lähteä siihen "klassinen/moderni"-laatikko-/-pulpettikatto-/-tylsyyshommaan, joka täyttää kaikki uudemmat asuinalueet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja jes, kommentti! Kiitos! Meillähän on tämä nykyinen talo missä vielä asutaan, talopaketti muuttovalmiina isolta firmalta. Tein kuitenkin jonkin verran pinnoille muutoksia vielä siinä samalla, kun tätä talotoimittaja rakensi. Ja ilmeisesti jotenkin onnistuin, kun on tullut kommenttia, ettei tämä vaikuttaisi niinkään talopaketilta. Eli jotain persoonallisuutta saatiin tähänkin. Eli kyllä, talopaketista todellakin voi saada omannäköisensä viihtyisän kodin.

      Katu johon rakennetaan, on kaavoitettu harjakatolle. No kas kummaa, alue on saanut hirveän määrän poikkeamislupia ja kohta kuulostaa siltä, että olemme ainoita, joille ei tule pulpettikattoa :D

      Poista