• Etusivu
  • Suunnitelmat
  • Ota yhteyttä

Decor For Myself

Uuden talon suunnitteluvaiheessa oli selvää, että tällä kertaa panostamme sisäänkäyntiin. Taikauskoisena fengshuin kannalta on tärkeää, että talon sisäänkäynti on selvästi "merkattu" eikä pääovea ole sijoitettu piiloon. Vaikka ei uskoisikaan fengshui'in niin jostain kumman syystä se vain tuntuu enemmän oikealta, että pääovelle käynti onnistuu luontevasti.

sisäänkäynti  


Sisäänkäynnin näyttävyys

Näyttävyyttä sisäänkäyntiin saatiin tekemällä päätykolmio lunetti-ikkunalla oven yläpuolelle. Vielä on harkinnassa, tehdäänkö päätykolmion panelointi samalla tavalla, kuin talossa muualla vai keksitäänkö siihen jotain muuta. Minulla olisi yksi idea mielessä, mutta ainakaan vielä en ole saanut miestä siihen vakuutettua. Pariovi  ja lunetti-ikkuna tullaan teettämään puusepällä ja olenkin saanut pari todella hyvää ja kilpailukykyistä tarjousta.  Pariovi on kooltaan 1600 x 2400 (mukavasti korkeutta) ja siihen tulee mahdollisimman suuret ikkunat, koska ne ovat eteisen ainoat. Ristikointi toteutetaan joko perinteisesti lasin läpi vietynä tai  sitten lasin päälle liimattuna.  Oven viereisen makuuhuoneen ikkunan ristikointi tulee olemaan aika varmasti samanlainen kuin ovessa, 4-ruutuinen. Väritys riippunee kumman sepän tarjous hyväksytään, mutta joko tiikkisenä tai peittomaalattuna. Peittomaalauksen osalta taas on värin päättäminen (punainen, sininen, vihreä?!!). Kuitenkin jotain erottuvaa. Tolpista tehdään tavallista jykevämmät ja terassin kaiteeksi pinnaa. Talo  vastaa korkeudeltaan 1,5 kerroksista taloa, sillä alueen kaavoitus mahdollistaa myös 1,5 krs. Ajatuksena tässä on, että jos  naapuriin sellainen tulee, ei sitten meidän talo ole kuin matala maja. Kattokaltevuus taitaa olla noin  1:1, 40 asteen luokkaa. Oli suunnittelijaltakin loppunut taulukko kesken.



Arjen käytännöllisyys

Halusimme tuulikaapin ihan syystä. Nykyisessä talossamme jätimme sen pois sen aikaisen trendin vuoksi ja sitä on kaduttu syvästi. Totuus vain on, että täällä pohjoisessa se on ihan oikeasti tarpeellinen! Vaikka meitä elää tässä taloudessa kaksi aikuista ihmistä, joiden pitäisi pystyä kulkemaan ulko-ovesta mahdollisimman ripeästi sisään sekä ulos, silti kylmä ilma siirtyy jäätävän (huomaa nokkela sanan käyttö) nopeasti keittiön ja olohuoneen perukoille. Ja vaikka siinä on mutkakin välissä. Tai onhan meillä kaks lasta (Eppu ja Lenni), jotka tykkäis hirveästi maistella mamman korkokenkiä tai itseasiassa ihan mikä tahansa kenkämalli käy, kunhan se on nahkaa. Siksi on kätevää, että eteisen saa tarvittaessa suljettua. Ja saapa vieraatkin tulla rauhassa sisään ilman pelkoa, että nämä kaks lasta vilahtaa jalkojen välistä ulos. Pariovesta kulkupuoleksi valittiin oikea puoli, samoin eteisestä johtava pariovi aulaan. Tässä on ajatuksena ihan vain sisustukselliset haasteet, saapa vasemmalle seinustalle sitten jotain konsolipöydän tyyppistä. Tärkeintä tuulikaapissa oli tilan muoto, sillä emme halunneet missään nimessä eteisestä enää pitkää ja kapeaa käytävää. Eli mielummin leveä kuin syvä. No siitä tuli neliö. Ja neliömetreissä kuulostaa kyllä pikkuisen pieneltä (4,4m2), mutta lohduttaudun sillä, että ehkä se riittänee läpimenotilaksi, kun pääasiallinen vaatteiden ja kenkien säilytys tulee olemaan eteisen vaatehuoneessa. Ja siinä on tietysti ajateltu näitä meidän lapsia, niille on oma pesupaikkansa. Kaikista paras olisi ollut, kun tuon pienen vessan olisi saanut niin, että sinne kulku olisi onnistunut tuon tuulikaapin puolelta, ja olisinhan minä halunnut tuonne vessaan ikkunankin. Jossain kohtaa pitää kuitenkin aina tehdä niitä kompromissejä.

          eteinen_uusi




Näissä Houzz.com:sta lainatuissa kuvissa olisi sitä mitä haetaan eteisen osalta. Riittävän kokoinen tila, enemmän leveyttä kuin syvyyttä. Ainoastaan ne eteisen ja aulatilan erottavat pariovet puuttuvat näistä. Sellaisia inspiraatiokuvia onkin vaikeampi löytää, kun hirveästi ei tuolla maailmalla ole tarvetta tällaiselle "sulkutilalle" noin niinkuin kelien puolesta. Ei ole kylmää ei.



Muista seurata menoa Instagramissa ja Bloglovinissa.
29.3.18 2 kommenttia
Ei ole blogi eikä mitään, joka ei välillä sisältäisi tällaisia inspiraatiopläjäyksiä. Täällä asuisin -tagin alla näkyy jatkossa minun unelma-asunnot ja kodit, joissa voisin enemmän kuin mielellään asua ja kotia pitää. Kuvat Alvhemiltä


avhem_puuovet Olisin halunnut tulevaan taloon joka makuuhuoneeseen pariovet, mutta tila loppui kesken. Vielä parempaa olisi ollut, jos huonejaot olisi saanut toteutettua niin, että tulisi pitkiä näkymiä huoneista toisiin. Tässä pariovet ovet raikas yllätys, sillä ne eivät olekaan perinteisen valkoiset, vaan hieman rosoiset, mutta kuitenkin siististi toteutetut.

alvhem_pariovetalvhem_oh2 alvhem_lattialista Tässä lattialistoitus on yhdistetty puoli- eli rintapaneliin. Näyttävä, mutta yksinkertainen ajatus. Tällainen ei ole vaikeaa toteuttaa itsekään, vaikka puusepän taitoja ei omaisikaan. Meillä on ennenkin ihastuttu listoituksiin seinillä (siitä täällä), joten varmasti jonkinlainen versio tullaan näkemään myös uudessa talossa.

alvhem_kalvhem_vetimet Uuteen, mutta vanhan tyyliseen keittiöön on yhdistetty vanhat vetimet.

alvhem_kattolistaMyös kattolistoitus tullaan toteuttamaan meillä hieman tavallista työläämmin. Alkaakohan tämä minun diy-lista olla kohta tuskastuttavan pitkä ja projekti venyy kaksivuotiseksi.

alvhem_ikkunapenkkiIhailen vanhojen kaupunkien kerrostaloja, jotka on rakennettu 1800-luvun ja 1900-luvun alussa. Niissä on usein korkeat huoneet, kauniit ikkunat ja erityisesti nämä ikkunapenkit. Koska kaupunki, jossa asumme on poltettu sodan aikana maan tasalle saksalaisten toimesta, ei meillä ole tällaisia kauniita rakennuksia. Olenkin sanonut, että jos kerrostalo-osakkeessa täytyisi kotia alkaa pitämään, olisi se ehdottomasti jotain tällaista vanhaa rakennuskantaa. Valitettavasti raksa-aikainen osakkeemme ei ole lähelläkään tätä, sillä se valmistuu syksyllä 2018. Siksi haluankin taloon toteuttaa nämä ikkunapenkit ja tässä on viikonloppu mietitty, että olisiko syytä vielä nähdä vaivaa noiden syvennysten seinien panelointiin. 

Hei olisko muita raksaajia, jotka ovat toteuttaneet ikkunoiden asennuksen niin, että puurunkoiseen taloon saadaan nuo ikkunapenkit? Talosuunnittelijan mukaan mahdollista.
19.3.18 No kommenttia
Luonnollisesti useammassa rakentamis- ja sisustusblogissa on pohdittu tätä samaa asiaa: minkälaiset ikkunat ja mistä firmasta sellaiset löytää. Olen ajatellut, että kun aikani taas noiden asioiden äärellä koittaa, on päätös peace of cake. Tiedän minkälaiset ikkunat haluan. Mutta ylläri.... tämäkin on hankalampi homma kuin kuvitella saattoi.

Ikkunat ovat suuressa roolissa talon onnistuneen julkisivuun. Niiden tulisi sopia talon tyyliin, joka usein (muttei tietysti aina) kulkee käsikädessä talon rakennusajankohdan kanssa. Onneksemme tai harmiksemme meillä ei ole vanhaa suojelukohdetta projektina. Onneksemme, koska niissä museovirastolla voi olla suuri vaikutusvalta. Sata vuotta vanhaan hirsitaloon on sanomattakin selvää, että siihen kuuluisi puusepältä tilatut puuikkunat. Oishan se ihanaa asua talossa, jolla on oikeasti tarinaa taustalla ja aitoa tunnelmaa. Ikivanha talo antaa myös vähän enemmän anteeksi repsottavia nurkkia, kaiken ei tarvitse olla niin tiptop.

Ristikointi

Tulevan talon julkisivun tyyliin kuuluu ehdottomasti ikkunat, joissa on ristikointi. Amerikkalaisissa taloissa se on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ristikointi voidaan toteuttaa monin eri tavoin ja tässä piilee se juju, joka tuottaa minulle eniten päänvaivaa.  Niiden pitää olla aidon näköiset! Ristikoiden tärkeimmät kriteerit ovat: 
  • Jämäkät. Ei siis vääntyileviä rimpuloita, kiitos
  • Lasin pinnassa täysin kiinni. Tämän pitäisi estää "kalteri" fiiliksen tuntua. Pitäisikö ne siis liimata? Ei ainakaan mitään palikkakiinnityksiä ikkunan ulkokarmiin, jolloin ristikko jää kauas ikkunasta. Uhh, sattuu silmiin. 
  • Ristikoiden ulkonäkö talon sisäpuolelta  katsottaessa. Jos ristikot ovat vain lasin ulkopinnassa, lasin heijastuminen voi aiheuttaa jälleen feikin fiiliksen. Tähänkin olisi ratkaisuna liimattu ristikko myös sisäpuolelle. Ennen vanhaa ristikointi toteutettiin jakokarmilla, jolloin karmi oli lasista läpi ja ollen todellakin lasin kummallakin puolella. Tällöin lasituskin oli 6-ruutuisessa ikkunassa kuudesta erillisestä lasiruudusta koostuva. 
ikkunat_kalterit
Vasemmalla kalterit, nou nou. Keskellä selvästi jo parempi, aidompi ristikointi. Oikealla jälleen lasin pinnasta kaukana olevat kalterit. Kuvat: Pihla, Houzz, Puukomponentti
ristikot_sisäpuoli
Vasemmalla ristikointi vain ikkunan ulkopinnassa, jolloin valo heijastuu ikkunan pintaan ja ristikointi näyttää feikiltä. Oikealla taas puusepän aidot puuikkunat, todella kauniit. Kuvat: Kannustalo, Pihkala

Väri

Katukuvasta tunnistaa aika helposti eri vuosikymmeninä rakennetut talot. 80-luvulla pinnalla oli tummanruskeat puupuitteiset ikkunat. Yhtenä päivänä kävin koirien kanssa lenkillä nykyisen asuinalueemme uusimmalla korttelilla, johon rakennetaan tällä hetkellä täyttä häkää. Kymmenen vuoden päästä voisi varmaan sanoa samaa, tämän ajan talot tunnistetaan pelkästään ikkunan karmien väristä. Valkoinen talo + RR23 ikkunat, räystäät ja muut puitteet =  2020-luvun talo. Hauska juttu, muistin tuon värikoodin jo ulkoa, niin paljon siitä on blogeista lukenut.

Yritän tehdä koko ajan taloon sellaisia valintoja, ettei niihin vaikuttaisi muoti-ilmiöt. Siis aikaa kestäviä ja sellaisia, ettet voi selvästi sanoa, mihin aikaan jokin erityinen valinta on tehty.  Meille tulee siis valkoiset ikkunakarmit. Se on vielä mietittävänä, että maalautetaanko ne kuitenkin valkoisemmalla, kuin se perinteinen listavalkoinen, joka  on mielestäni kellertävä. Jos taloon ei valita aivan valkoista ulkomaalia, ei karmin sävylläkään ole niin väliä, jos eivät aivan valkoisenaan loista. Jos taas sisäpuolelle valitaan valkoisempi sävy, tarkoittaa se sitä, että kaikki ympärillä olevat katto-, lattia-, ikkunalistat, smyygit ja väliovet täytyy myös maalata samalla valkoisella. Sekään ei minua haittaisi, sillä en tosiaankaan pidä tuosta kellertävästä valkoisesta, mutta siinä on taas niin  oma hommansa, että saa nähdä, miten lopputulokseen vaikuttaa väsymys ja miten budjetti. 

Enkä tarkoita millään lailla, että nuo tummat ikkunanpuitteet olisivat huonot! Ne ovat täydelliset ja todella hienot, kun ne valitaan oikeanlaiseen taloon. Tästä yksi malliesimerkki on Rovaniemen kaupungin keskustassa oleva Kulttuuritalo Korundi. Tuota mielettömän onnistunutta julkisivua ihailen joka päivä kun ajan siitä ohi.

Karmi

Ettei tulis valinnasta ja firmojen kilpailuttamisesta liian helppoa, tarkan syynin alla ovat myös ikkunakarmit. Nimittäin en haluaisi niiden olevan kauhean leveät tai kömpelön näköiset. Hakusessa on siis firma, joka tarjoaa ikkunoita mahdollisimman kapealla karmilla. Kiinteiden ikkunoiden suhteen tässä tuskin on ongelmaa, mutta makuuhuoneisiin halutaan tuuletusmahdollisuus, joten sinne täytynee varmaan laittaa avattavat ikkunat. Yksi vaihtoehto on yksikarminen kippi-ikkuna. Tarkoituksena olisi myös asentaa ikkunat niin, että saataisiin pieni ikkunapenkki. Pitäisi olla teknisesti mahdollista toteuttaa.

Unelmaikkunat

Jos millään ei ole olisi mitään väliä, ei rahalla taikka vaivalla, niin tulisihan ne ikkunat puisina puusepältä. Tulisi ratkaisu kaikkiin noihin minun itseni asettamiin ongelmiin. Jännä lukea sitten muutaman kuukauden päästä, että kuinka paljon on joustoa saatu minun mielipiteisiin ja mitä sitä sitten tulee valittua. 

ikkunat_ruokahuone
Vanhan kerrostalon ikkunat ikkunapenkeillä, aidolla ristikoinnilla ja kapeilla valkoisilla karmeilla. Kuva Alexander White


Löytyiskö lukijoilta kommenttia, kokemusta ja apua? 

11.3.18 2 kommenttia
Maaliskuuta sanotaan kevään ensimmäiseksi kuukaudeksi. Täällä Napapiirillä minusta se on vielä aivan täysi talvikuukausi. Suomi on pitkä maa. Tuntuu, että käsitykset vuodenajoista ja niiden kulusta vaihtelevat lääneittäin. Pidän hirveästi pihan laitosta ja seuraankin facebookissa puutarha- ja piharyhmää. Sielläkin näkyy puhetta, kun etelässä odotellaan kevättä jo tammikuussa ja meillä eletään silloin kovinta sydäntalvea. Huhtikuu on kevättalvea ja ehkä toukokuussa voisi olla jo kevät. Tosin viime keväänä (vai siis jo kesänä?) meillä oli lunta vielä kesäkuussa. 

Vaan altistuinpas minäkin jo keväthypetykselle. Päivät ovat alkaneet pidentyä ja ainakin se on keväänmerkki, että valosalla pääsee aamuseiskaksi töihin, samoin töistä palatessa kolmen aikaan.  Kun puoli vuotta on tummissa tunnelmissa eletty, teki mieli jo freesata makuuhuoneen puolellakin. Joko kevät on tarttunut teihin?


petauslähi makuuhuoneseinä kukkalakana eppusängyllä eppunen Follow my blog with Bloglovin
Instagramissa
6.3.18 2 kommenttia
Talopakettien nettisivuja ja katalogeja on selailtu jo muutaman vuoden ajan (ts. aloitin haaveilun melkein heti, kun nykyinen talo valmistui).  Suomalaisista firmoista kaikista eniten vaihtoehtoja löytyy mielestäni Kannustalon valikoimasta. Lisäksi selailin ja kävin läpi paljon myös naapurimaan tarjontaa eli ruotsalaisia talofirmoja. Lähinnä vain ideoita ja apua etsien oman pohjan piirtämistä varten. Kun itsellä oli pää jumissa jonkin tilan toteutuksen suhteen, helpotti aika paljon, kun löysi jostain noin suurin piirtein samalla tyylillä toteutetun tilan. Sitten alkoi taas ajatus kulkemaan ja muotoja syntymään. Suomessa tarjolla  olevat talomallit ja niiden pohjat ovat hyvin samanlaisia laidasta lukien. Voihan niihinkin tehdä muutoksia, mutta kun kokemusta on jo yhdestä muuttovalmistalopaketista, tietää, että muutokset ovat lopulta hyvin rajalliset ja melko työläät tehdä. Johtuen osakseen siitä, että useimmilla talotehtailla on valmiit modulit, joista tehdas muodostaa ne eri talomallinsa. 


Talon tyylin tarina  

Nyt kun tietää jo mitä tuleman pitää eli talon lupakuvat ovat valmiit, ihmettelen, että mitä olen miettinyt parin vuotta taaksepäin? Maku talon ja erityisesti talon ulkonäön suhteen on mennyt laidasta laitaan. Alkujaan haaveena oli hyvin niukkalinjainen, latomainen talo. Mahdollisimman jyrkällä, mutta iisillä kattomallilla ilman linjojen rikkoutumista, lyhyet räystäät, lehtikuusiverhoilu ja niin edelleen. Kun katselen ympärilleni niin, ajatus on siis ollut silloin sama kuin kanssarakentajilla tänä päivänä. Toisaalta talon pohjan suhteen toiveet ovat pysyneet samanlaisina, mutta sitä voisin avata myöhemmin tarkemmin omana juttunaan. 

tummalato
Ensialkuun niukkalinjaista latoa. Kuva: täältä


No sitten kun huomattiin, että uudet omakotialueethan ovat jo täynnä tätä modernia minimalismia ja kun itselläni on sellainen luonne, etten millään haluaisi samaa kuin muillakin, alkoi tyylisuunta pehmentyä. Eli seuraavaksi kodikas talo, tunnelmaltaan lämmin, aito ja jämäkkä! Jostain kumman syystä minusta tuntuu, että sekä nykyinen talomme ja naapurustomme on täynnä suorakulman mallisia pahvi- tai lavastetaloja, jotka voivat kaatua kuin korttitalot kovassa tuulessa. Tiiä sitten, mistä tämä mielikuva syntyy. Siitä nurkka x nurkka -mallistako vai 20 metriä pitkistä tasaisista peltikatoista?

Lopputulemaksi syntyi sitten sellainen tyyli, etten osaakaan sanoa, että onko se beach housea, new englantia, farmhousea vai kaikkea tätä sekaisin. Tosin vähän suomalaisuutta siihen vielä sen verran, että pikkusen siistittiin, ei siis koristekattolyhtyjä tällä kertaa. 

New-England-Remodel-Osborne-Garden
Voi luoja, tämä olisi unelmataloni. Kodikkuutta, luonnetta, kauneutta. Kuva: täältä

moderni_rauhala
Kannustalon modernisoitu Rauhala. Oikein raikas ja suomalaiseen tyyliin muokattu. Kuva: täältä
Follow my blog with Bloglovin
2.3.18 2 kommenttia
Newer Posts
Older Posts

Olen Saija

ja selvittelen ajatusteni kulkua blogin ja erityisesti lukijoideni avulla. Punaisena lankana on uuden talon rakentaminen, jonka tyylisuuntana tulee olemaan klassisuus, riisuttu romanttisuus sekä siistitty jenkkityyli.

Seuraa

Instagram

Blogi myös The Blog Junglessa

Blogi myös The Blog Junglessa

Avainsanat

  • Blogi (1)
  • Eteinen (1)
  • Ikkunat (1)
  • Keittiö (1)
  • Makuuhuone (1)
  • Perustus (2)
  • Pohjapiirustus (3)
  • Puutarha (2)
  • Rakentaminen (8)
  • Sisäänkäynti (1)
  • Suunnittelu (2)
  • Tarjoukset (3)
  • Täällä asuisin (3)
  • Yhteistyö (2)

Suosituimmat jutut

    Keittiöstä koru
    Napapiirin oma Grand desing

Näistä Inspiroidun

  • Pömpeli
  • Becki Owens
  • Keltainen talo rannalla
  • Marcus Desing
  • Traditional Home
  • Livingetc

Juttuarkisto

  • ►  2019 (1)
    • ►  tammikuuta (1)
  • ▼  2018 (15)
    • ►  marraskuuta (1)
    • ►  lokakuuta (1)
    • ►  syyskuuta (1)
    • ►  elokuuta (1)
    • ►  heinäkuuta (1)
    • ►  kesäkuuta (1)
    • ►  toukokuuta (2)
    • ▼  maaliskuuta (5)
      • Talon käyntikortti
      • Täällä asuisin
      • Ikkunat, talon silmät
      • Kevään ensimmäinen
      • Miksi ei talopakettia ja mikä on tulevan talon tyy...
    • ►  helmikuuta (2)

Created with by ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates